Ekologi

Vad kan man göra med gamla däck?

Bildäck är ett bekant besvär för alla som har bil, eller om du känner någon som har en bil. Dessa är en ständig källa till bekymmer både när de används, när de ska bytas ut och när de ska slängas. Har du egen bil kommer du behöva byta ut sommardäck när däckmönstret är mindre än 3mm . Det innebär att det blir fyra däck över vid varje byte. Kan man då göra någonting med bildäck som bara ligger och skräpar?

Som jag nämnde i den inledande artikeln ska man alltid vara försiktig med gamla bildäck. De innehåller ofta många olika föroreningar och jag skulle inte rekommendera att man tar in dessa i huset. Så vad kan man då göra av dem? Jag har sett människor plantera i däck. Det ger en begränsad yta för odlingen och gör det lätt att klippa eller slå gräset runt omkring. Kom bara ihåg att inte odla någonting som ska ätas inuti däcken. Växterna tar upp föroreningar ur jorden som du sedan får i dig när du äter dem. Odlar du däremot blommor kan du lugnt fortsätta odla i däck så länge du bara använder dem till prydnad.

Har du tur och får tag på ett gammalt traktordäck kan du göra en riktigt maffig rabatt med plats för massor av blommor. Även sådana som kräver lite större djup än bara en dryg decimeter. Och som alltid, odla inget ätbart så fungerar det fint.

Det går även att använda bildäck som underdel till utebord. Riktigt häftigt blir det med en glasskiva fäst ovanpå däcken. Tänk bara på att sätta fast den ordentligt så att den inte ramlar av. Det är även häftigt att hänga upp däcken och fylla dem med jord för en liten miniodling av succulenter eller någon annan typ av tålig växt.

ashe