Ekologi

Återbruk av lastpallar

Lastpallar har varit i ropet under några år nu och går att använda till de mest fantastiska projekt. Ett vanligt förekommande exempel är att tillverka utomhusmöbler av dem, eller att använda dem som underlag till andra byggnationer.

Ska du använda lastpallar finns det dock en del saker att tänka på. För det första, är de tryckimpregnerade? I sådana fall fungerar de som utemöbler, så länge du använder en dyna ovanpå. Det vill säga, som sittmöbler. Såna här pallar ska inte tas in i huset eftersom de kan avge skadliga gaser. Pallarna kan också ha använts för att frakta skadliga ämnen. Kolla noga innan du använder dem. Tidningen Vi i Villa har en intressant artikel om just lastpallar och vad du ska tänka på när du använder dem.

Ytterligare en intressant grej som jag sett folk använda lastpallar till är så kallad horisontell odling. Det är oerhört praktiskt och fungerar bra även om man har mycket liten yta att odla på. Den här typen av odling fungerar kanske inte till plantor som kräver djup jord, men det går bra att odla exempelvis kryddväxter eller jordgubbar och liknande. Här är det oerhört viktigt att välja rätt material. Du får absolut INTE använda en tryckimpregnerad pall till någonting som ska ätas. Vanliga blommor som bara ska vara till prydnad kan odlas i denna typ av pall, men inte några växter där någon växtdel ska ätas. Använd istället en värmebehandlad pall. Pallen ska stå på långsidan med gliporna mellan plankorna horisontellt. På baksidan av pallen häftar du fast markväv (se till att den är för odlingsbäddar så att du vet att den är ofarlig) så att det bildar långa påsar bakom varje glipa. Sen fyller du påsarna med jord och planerar dina växter där. Pallen lutar du sedan mot lämplig vägg. Vill du ha extra varmt väljer du en södervägg. Tänk bara på att det kan bli väldigt varmt i solen, och att det är få plantor som mår bra av den värmen.

Ett sista tips; Har du tänkt ta in pallarna, eller använda dem i anslutning till huset? Då måste du också kolla att de inte är angripna av någon slags ohyra, främst trämask. Trämaskar kan gladeligen sätta i sig stora delar av både fasad och reglar och ställa till med stora problem om du får in dem i huset. Så, ännu en gång, var försiktig!

ashe