Ekologi

Tankar inför julens antågande

Snart är den här. Snart sänker sig lugnet. Efter allt stressande, allt skyndande, alla deadlines som ska hållas. Julen. Den kära. Den efterlängtade. Med julklappar, julbak, pepparkakor, dopp i grytan. För mig har julen alltid inneburit just detta – lugn och frid.

Länge trodde jag att det var allas association till julen. Men mer och mer har jag förstått att så inte är fallet. För många är julen en tid som ställer allt på sin spets. Trasiga relationer, men som man lärt sig leva med och hantera, uppenbarar sig på ett mer påträngande sätt vid julen.

Alkoholvanor, som man kanske under övriga året håller någorlunda i schack har en tendens att ta sig rejäla svängrum vid årets högtider. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (www.can.se) beräknas samhällets nettokostnader på grund av alkoholkonsumtionen i Sverige uppgå till drygt 20 miljarder kronor. En inte helt aktuell siffra, men inget tyder på att den skulle vara avsevärt lägre i nuläget.

Cecilia Svensson bloggar om sitt liv som nykter alkoholist. Hon visar hur det är att ta ansvar för sitt liv – att inse sitt drickande och inte bara acceptera det eller dölja det, utan faktiskt göra något åt det. Ett sådant beslut vinner min respekt.

Man kan likna det hela vid julens storstädning då många måste svepa över hela huset eller lägenheten för att göra rent, istället för att kontinuerligt plocka och rensa upp. Så bordet det fungera i de mellanmänskliga relationerna också. Det är bättre att rensa i relationerna kontinuerligt. Hålla undan och ta tag i problemen innan de blir för stora. Det finns så mycket att vinna på det.

“An unexamined life is not worth living”, är ett känt citat från Sokrates, den kände filosofen. Detta går att applicera på många områden i livet. Rannsaka dig själv emellanåt – dina vanor och dina tankebanor. Min erfarenhet är att man kan förvånas över hur stort behovet av utrensning är, när man väl börjar. Detta gäller även de alkoholvanor man har. Att fråga sig själv om drickandets konsekvenser. Går mitt drickande ut över andra än mig själv? Går det ut över mina barn eller andra? Hur beter jag mig när jag dricker? Hur mår jag efter att jag har druckit? Vilken prislapp har mitt drickande både ekonomiskt och relationsmässigt.

Så börja redan nu. Innan julen är här. Gör de nödvändiga utrensningarna. Det finns fortfarande tid att göra det successivt för att undvika att ställa allt på sin spets över julhelgen. Låt det få märkas på Facebook, Instagram och bloggar, och framförallt IRL, att vi tänker till, att vi gör medvetna val inför julen. Alkoholkonsumtion eller andra vanor kontrollerar inte oss, utan vi kontrollerar dem! Vi tar ägandeskap över våra relationer. Både genom att underhålla de som fungerar och genom att reparera de relationer som behöver det. Då tror jag att julefriden kan få en ny och djupare innebörd.

ashe