Ekologi

Odling i stan

Det är inte alla förunnat att ha ett hus med en stor trädgård och plats för massor av odlingar. Men vad gör man då om man ändå vill odla trots att man bara har en balkong eller möjligen en liten radhusträdgård att tillgå?

Att odla på balkong kan vara svårt, men absolut inte omöjligt. Problemet brukar vara balkongens placering i förhållande till solen. En balkong i solläge kan lätt bli alldeles för varm. Framför allt om den råkar befinna sig inne i ett hörn på en huskropp. I dessa lägen blir temperaturen alldeles för hög och solstrålarna bränner även de allra soltåligaste växter. Men hinder är till för att övervinnas. Vill du odla på balkongen ska du också göra det. Har du balkongen i ett allt för soligt läge är det bäst att införskaffa någon form av solskydd till dina växter. Det finns balkongskydd av tyg som fästs på balkongens räcke och som ger solskydd till dina växter under de hetaste timmarna.

Välj även stora krukor till dina växter. Det kan låta onödigt med en stor kruka, men mer jord kan hålla mer vatten och växterna torkar inte ut lika lätt även om det blir mycket varmt. Jorden bör också vara av god kvalitet eftersom dina växter inte kommer att kunna hämta någon näring utifrån när de växer i krukan. Du kan visserligen gödsla ovanifrån, men det ersätter inte god jord.

Jag rekommenderar också att du skaffar någon form av automatiskt bevattningssystem. Dessa finns i flera olika utföranden. Från krukor med vattenmagasin i botten till något så enkelt som en upp och nedvänd pet-flaska med en smal pip som släpper ner vatten i jorden. Vilken variant du väljer spelar ingen roll, bara dina växter inte torkar ut. Det finns inget tråkigare än att komma hem från jobbet en eftermiddag och inse att alla växter på balkongen torkat ihop och dött.

Vad ska man då odla på sin balkong? Nu kommer läget in igen. Har du balkongen i ett soligt och varmt läge kan det vara svårt med blommor, men i gengäld är det alldeles utmärkt för att odla grönsaker. Grönsaker som gurka och tomat älskar sol och värme och växer gladeligen på balkonger där det är alldeles för varmt för många andra växter. Se bara till att de har vatten och plats att växa, och du kommer kunna njuta av hemodlat hela sensommaren.

ashe