Ekologi

Tips på bloggämnen!

Att ha en blogg är roligt, men medför också mycket arbete. Det finns många olika slags bloggar; personliga bloggar där man skriver om sitt liv och sina tankar, ämnesbloggar där man delar med sig av kunskap och kanske också hoppas tjäna pengar på annonsintäkter och så renodlade företagsbloggar – för att sälja en specifik produkt eller tjänst. Oavsett blogg, så behöver den inlägg. Om bloggaren inte skapar nya inlägg kommer inte Google ranka bloggen högt, dvs. ingen kommer hitta åt den, besökarna har heller ingen anledning att återkomma om det inte finns nytt material. För att få besökare måste det finnas intressant innehåll som kontinuerligt uppdateras. Du ska nu få bloggtips för nya inlägg när inspirationen tryter. Det är roligt att blogga och kommunicera med sina följare, men det krävs också mycket arbete för att hålla bloggen i liv.

 

Den personliga bloggen

Det bästa sättet att berika den personliga bloggen är självklart att göra något som du kan skriva om, t.ex. testa en ny sport eller resa iväg någonstans. Att göra något nytt ger alltid ny inspiration. Men det är inte alltid möjligt att det fungerar i kombination med vardagslivet. Inspirationstips:

  • Skriv ett blogginlägg om t.ex. dina favoritböcker, filmer, bilmärken, maträtter eller vad som helst, och be besökarna att presentera sina favoriter. Fokusera inlägget på att besökarna ska svara om sina intressen – inte dina.
  • Ställ en fråga och gör en undersökning, t.ex. favoritårstid eller bästa hundrasen.
  • Leta upp intressanta tutorials på Youtube, länka och skriv om dem.
  • Intervjua en kompis.

Ämnesbloggen

Utveckla din nisch. Om du t.ex. skriver om att driva företag, leta upp en ny aspekt och utveckla bloggen. Be också någon att gästblogga – det ger både nytt liv i bloggen, men också länkar och är en win-win för båda två.

Ge konkreta tips. Det som många personer letar efter när de surfar är att hitta konkreta tips som kommer underlätta vardagsliv. Hur kan människor nå sina drömmar? Berätta vad du gjort för att organisera din blogg, hur man bäst tränar till ett högskoleprov eller letar upp bra information på nätet. Ställ frågan: vilken kunskap behöver mina besökare och ge dem sedan svaret.

Du har ett företag och får någorlunda regelbundet kunder. Låt oss säga att du har en frisörsalong eller bilverkstad, och självklart har du skapat en blogg eller hemsida där kunder kan se öppettider och priser. Räcker inte det? Faktiskt inte. Du behöver också skapa blogginlägg för att få kunder. Det bästa sättet att skapa blogginlägg för en företagare är INTE att skriva ”köp denna produkt”. Överallt blir vi översköljda med reklam. Det bästa sättet för en företagare är att bygga en relation med kunderna genom att ge dem något gratis. Det måste finnas en anledning att gå in på din sida.

  • Ge dina kunder tips på hur de ska vårda sin bil eller hur ofta de ska tvätta håret. Ge dem uppriktiga och bra tips, utan att länka till produkter som de ska köpa hos dig.
  • Ge dem som besöker din blogg rabatt: om de bokar tid inom en vecka får de 10 % i rabatt.
ashe