Ekologi

Förbättra bloggen

Det är roligt att blogga och för många har bloggen blivit mer än en hobby; det har blivit en del av det sociala livet eller en extrainkomst. Oavsett anledning att blogga, så vill de flesta bloggare få fler läsare till sin sida.

 

Analysera din blogg

För många blir bloggen nästan ett skötebarn, då den blir en förlängning av en själv, särskilt de mer personliga bloggarna. En bra blogg kräver mycket arbete. Du måste komma på nya blogginlägg, söka fakta, skriva, ta bilder, skapa filmer och kommunicera med läsarna. När vi lägger ner mycket tid på något, så kan det ibland bli svårt att verkligen förbättra det, då vi känner oss nöjda efter att ha skrivit en bra bloggpost, fixat snygga och passande bilder och fått ännu en återkommande läsare. Men, det finns en risk att bloggen stannar där. Om du är intresserad av att få flera hundra eller tusentals nya läsare, behöver du gå vidare från “nöjd” till “skicklig”. Det första som du behöver göra är att objektivt analysera din blogg och våga göra förändringar. Det finns en risk att en bloggare är rädd att göra en förändring på sin blogg i rädsla för att de nuvarande läsarna kanske lämnar den, men utan att ta risker kan en blogg inte förbättras. Det viktigaste på din blogg är också vad du skriver, och om du fortsätter att skriva bra blogginlägg, kommer de gamla läsarna att fortsätta besöka din blogg.

Innehåll

Vad handlar din blogg om? Ju mer specialiserad din blogg är, desto mer intressant är den för din målgrupp. Om din blogg handlar om lite av varje, hus, bilar, smink och weekendresor, så blir din målgrupp bred och faktiskt också svår att nå. Om den däremot bara handlar om hus och trädgård, blir bloggen intressant för hus- och trädgårdsintresserade, och även personer som inte känner dig kan hitta bra artiklar. Det är viktigt att ge läsarna artiklar med relevant innehåll, bloggposter som ger besökarna hjälp med olika problem eller inspiration för att göra nya saker. Om du skapar en artikel om hur man bygger en pool, ger tips om bra byggvaruhus som Buildor och sedan visar hur du steg för steg bygger en pool, så är det en artikel som dina läsare både kommer använda och dela med vänner – en bra blogg är win win för både bloggaren och läsarna.

När du analyserar innehållet på din blogg bör du leta efter de artiklar som gett mycket trafik och respons, och de artiklar som ingen kommenterat och som inte heller drivit mycket trafik. Det finns en regel, paretoprincipen, som säger att 20 % av ett arbete ger 80 % av resultatet. Det innebär att 20 % av dina artiklar har gett dig ungefär 80 % av all trafik. Självklart är det inte en regel som alltid gäller, men du kan ändå ha den som utgångspunkt och hjälp. Du bör leta efter dina bästa bloggposter, titta på innehåll, och sedan skriva fler och liknande artiklar. Bästa sättet att förbättra din blogg är genom att specialisera bloggen och sedan skriva genomtänkte och smarta artiklar kring det ämnet.

ashe