Ekologi

Kompostering i trädgård och i lägenhet

En kompost är trädgårdsälskarens bästa vän. Här förvandlas avfall till ny och näringsrik jord för dina växter. För många är kompost synonymt med trädgård, men det går att kompostera även i lägenhet med inomhuskompost.

Men låt oss börja med den vanligaste varianten: den gamla hederliga trädgårdskomposten. Även denna kan finnas i olika former. Den vanligaste är den öppna komposten som kan vara så enkel som bara en hög i ett undanskymt hörn eller en byggd låda där avfall förvaras. I den öppna trädgårdskomposten kan du slänga trädgårdsavfall med friska växtdelar och köksavfall bestående av frukt och grönsaker. Du bör undvika att slänga kött i komposten eftersom det lockar till sig råttor. Komposten bör placeras i ett skuggigt hörn av trädgården eftersom den inte får torka ut. Torkar den ut uteblir rötningsprocessen som krävs för att växtdelarna ska omvandlas till jord. Du kan vattna komposten om den blir för torr men se samtidigt upp så att den inte blir för blöt istället. En för blöt kompost ruttnar och luktar illa. Är komposten för blöt kan du fylla på den med torra löv, torrt gräs eller något annat torrt material.

Om du nu inte har någon trädgård? Det finns komposter även för inomhusbruk. En sådan metod, som blivit allt mer populär på senare tid, är den Nya Zeeländska metoden bokashi. Med denna metod omvandlas hushållsavfall till jord på bara ett par veckor. Det sker med hjälp av svampar och bakterier och eftersom processen är helt luktfri kan du förvara dina hinkar under köksbänken. Nu får du inte jord direkt i komposthinken utan innehållet måste blandas med vanlig jord. Men så snart du gjort detta omvandlas det snabbt till vanlig jord. Påsarna från bokashin kan förvaras över vintern för användning på våren, så att du alltid har fin jord till odlingssäsongen.

ashe