Ekologi

Återbruka textilier i hemmet

Varje år slängs enorma mängder textilier som i många fall fortfarande är i gott skick. Även om flera klädbutiker börjat samla in gamla kläder för att kunna skapa nya tyger av dem, hamnar de flesta textilier fortfarande i soporna. Det är synd att slänga ett lakan eller en tröja bara för att det finns en fläck eller ett hål i ett hörn. Med lite tålamod och händighet kan man skapa nya plagg och föremål av de gamla, men även den som inte är så pysslig av sig kan hitta användningsområden för sina gamla textilier. Tänk gärna ett varv till om den där duken kanske kan användas till något annat innan du bestämmer dig för att slänga den.

Till de enklaste sakerna du kan göra hör tvättlappar och städtrasor. Det är inte svårare än att klippa lagom stora bitar och sedan använda. Stretchiga tyger, till exempel t-shirttyg, behöver inte fållas eller sicksackas då de inte repar upp sig i tvätten. Det behöver du däremot göra med vävda tyger, till exempel lakan och gardiner. Enklast gör du genom att sy en sicksacksöm runt om tygbiten, längs kanten. Det hindrar tyget från att fransa sig i tvättmaskinen. Mjuka tygtrasor i en låda i köket är perfekt till kladdiga barnfingrar och kinder med ketchup. Släng sedan med dem i nästa tvätt i 60 grader. Du sparar in på hushållspapper och pappersservetter och dessutom är tygtrasan skönare att torka sig med än vad papper är. Du kan också använda dem i duschen eller när du tvättar ansiktet eller tvättar bort smink på kvällen. Det finns till och med de som använder tyglappar att torka sig med när de kissat. Tvätta dem i så fall gärna i 90 grader och med förtvätt. Till fönsterputs är trasor av gamla lakan oslagbart.

Gamla favoritplagg kan bli snygga accessoarer och smycken. Klipp remsor av fina tyger och fläta till hårband och armband. När du sitter framför datorn och letar efter kärleken på dejtingsidor kan du känna dig fin och originell med egengjorda smycken. När du sedan bjuder hem din dejt första gången sätter ni er i soffan mellan kuddar du sytt av dina gamla favorittröjor med bandtryck. Finns det något bättre sätt att tala om vem man är än via sin musiksmak?

En t-shirt kan också bli en tygkasse. Du behöver inte ens kunna sy för att göra den. Klipp av armarna men lämna axlarna som de är. Det är de som blir handtagen. Klipp sedan fransar nertill på t-shirten, några centimeter långa. Klipp nerifrån och upp. Knyt sedan ihop fransarna. En från framsidan med en från baksidan. Gör så längs hela raden så har du en botten på din kasse utan att ha sytt ett stygn. Välj om du vill ha fransarna som en snygg detalj på utsidan eller om du vill vända kassen på andra hållet och ha dem inuti.

Som du ser finns det mycket vi kan göra av våra gamla textilier. Ofta är det bara tiden och fantasin som sätter gränser.

ashe