Ekologi

Stickresurser, forum och onlinetidningar

Gillar du att sticka? Då är du i gott sällskap. Stickning är en hobby som skjutit i höjden under senare år och det med rätta. Studier har visat att stickare är mer avslappnade och att själva stickandet kan ha en lugnande effekt liknande den vid meditation. Samtidigt är det både kreativt och tillfredsställande. Det är ett rent nöje att visa upp någonting och kunna säga att man gjort det själv (under förutsättning att det blivit bra förstås).

Många undrar var man hittar mönster och idéer när det gäller stickning. Det finns visserligen några fysiska tidningar som ges ut även här i Sverige, men då gäller det ju förstås att de har just det mönster som du är intresserad av. Att söka på nätet ger större möjlighet att välja mellan mängder av mönster. Jag rekommenderar starkt att du lär dig att sticka på engelska. Engelska stickmönster är enklare att följa och har ofta en grundligare beskrivning än svenska mönster. Dessutom ökas antalet tillgängliga mönster till rent enorma mängder.

Var hittar man då dessa mönster? Ett förslag är att skaffa ett helt gratis konto på stickcommunityt Ravelry här finns tiotusentals olika mönster på allt du kan tänka dig. Du kan även filtrera dina sökningar så att du till exempel bara söker efter gratismönster, eller bara onlinemönster…och så vidare.

Vill du inte skapa ett konto kan du istället vända dig till onlinetidningen Knitty där du hittar gratismönster på allt från mössor och vantar till koftor och tröjor. Här hittar du även en gratisvariant av mönstret till de ack så populära strumporna Monkey som sedan länge varit en favorit bland stickare världen över. Använd deras sökmotor eller bläddra igenom gamla nummer av tidningen och du kommer garanterat hitta någonting som du blir sugen på att sticka.

ashe