Ekologi

Försäljning – del 1. Vad säger upphovsrättslagen?

Älskar du att sticka strumpor eller vantar? Då har du säkert också upptäckt att man inte använder mer än något enstaka par. Resten blir sedan liggande. Alternativet kan då vara att sälja dem på exempelvis marknader av olika slag. Men vad får man sälja egentligen?

Här i Sverige (och i större delen av världen) finns olika typer av mönsterskydd och upphovsrättslagar. Dessa innebär att du INTE får sälja produkter som du skapat efter någon annans förlaga eller mönster även om det är du som gjort själva vanten eller sockan. Du får med andra ord inte använda någon annans mönster i produkter som du själv säljer.

När det gäller själva grundmönstret däremot, kan man ju bara sticka vantar på ett eller ett par olika sätt. Därmed är dessa inte mönsterskyddade, så länge det inte handlar om något som är väldigt unikt med just det grundmönster som du använder. En mycket speciell typ av häl i en socka, kan exempelvis anses vara mönsterskyddad medan en vanlig så kallad instickshäl inte är det. Färgmönster däremot, med undantag av traditionella sådana, skyddas av upphovsrättslagen i 70 år. Du får dock sälja produkter med unika mönster om du har skaparens tillåtelse.

ashe