Ekologi

Tjäna pengar på din blogg

Att ha en blogg ger stora möjligheter: du kan lyfta viktiga frågor, ge tips, dela med dig av din livshistoria, men också ha den som extra inkomstkälla. Idag är det många som tjänar pengar på sin blogg, vissa rent av som heltidsjobb. Hur kan du tjäna pengar på din blogg?

Planera

Om du vill få en inkomst på din blogg måste du börja med att planera, och kanske även förändra din blogg. En blogg som ger inkomst är egentligen ett litet företag och de stora bloggarna ser sin blogg som ett företag. Om du är intresserad av att kunna gå ner i arbetstid eller dryga ut studiekassan på riktigt, så kan du antingen behöva göra en helrenovering av din blogg, eller skapa en ny.

För att få många besökare behöver din blogg erbjuda kvalitet och fakta som vanliga besökare har nytta av i sitt vardagsliv. Det är som med Distriktstandvården som erbjuder akuttider samma dag och både helg- och kvällsöppet – enkelt att boka online! På samma sätt erbjuder de större bloggarna hjälp och goda lösningar till läsare, så att läsarna har en anledning att återkomma till bloggen. Det första som du behöver besluta dig om är ett särskilt ämne som du sedan specialiserar dig kring. Du bör inte vara för allmän i ditt ämne, då kan det paradoxalt nog vara svårare att få besökare. Tänk så här: om du vill köpa ett bra schampo och få ett expertråd om vilket schampo som passar din hårtyp, så går du inte till en mataffär och köper det som finns på deras hylla, utan du går till en frisör eller skönhetsaffär. Oavsett vad du planerar blogga om, så måste du bli en expert inom ett ämne.

Erbjud kvalitet

Det måste finnas en anledning för besökare att läsa dina inlägg och återkomma till din blogg. Om du skriver många och långa inlägg, så får du förvisso mer text och troligtvis fler besökare än om du skriver mindre texter – men det behöver inte generera inkomst eller en stor blogg. Du behöver skriva och skapa kvalitativa poster med mycket kunskap. Om du bloggar om att resa med tåg, så är det intressant för läsarna att få veta i vilka länder som du kan betala med kort i restaurangvagnen, var du måste ha kontanter eller vilka linjer där det inte ens finns någon restaurangvagn – konkret kunskap.

DIY – do-it-yourself – är mycket populärt! Skapa artiklar som visar steg för steg hur läsaren ska byta däck på bilen, anlägga en trädgård eller baka en enkel jordgubbspaj – beroende på ditt bloggämne. En gör-det-själv-artikel gör att besökaren kommer återkomma och titta på din sida flera gånger; det är också populära artiklar att dela.

SEO betyder sökmotoroptimera – alltså att sökmotorer ska gilla dig! För att få besökare måste sökmotorerna också visa din sida högt upp i sökningen, så att någon hittar till din blogg. Du behöver ha ett bra domännamn, kvalitativa länkar – “bra” släktingar – och kontinuerligt publicera unikt material. Du ska inte kopiera texter eller bara översätta dem, du måste skriva om dem så att texterna blir unika.

ashe