Ekologi

Pyssel, handarbete, återbruk och en massa annat

Under de senaste åren har allt fler insett charmen med handgjorda saker. Kanske har vi äntligen börjat tröttna på plastiga och artificiella ting med tveksam hållbarhet och ännu tveksammare tillverkningsmetoder. Detta kan även anses vara ett tecken på den miljömedvetenhet som spridit sig i samhället, tillsammans med insikten om att vi inte längre kan fortsätta konsumera på det sätt som vi gjort hittills. Hos exempelvis Naturskyddsföreningen kan du hitta exempel på vad du kan göra för miljön, inte bara när det gäller återbruk och handarbete utan livet i stort.

Handarbete av olika slag har blivit allt mer populärt. Framför allt är det stickning, virkning och broderi som åter kommit i ropet och butiker med sytillbehör och garner växer upp som svampar ur jorden. Det har också, hör och häpna, visat sig finnas hälsofördelar med att handarbeta. Redan 2009 undersökte forskare i Brittish Columbia om stickning kunde underlätta vid ångestproblematik i samband med ätstörningar. Studien visade att deltagarna kände sig bättre när de stickade, och efter denna har även andra forskare studerat just stickning och dess inverkan på kroppen. Alla studier visar det samma. Deltagarna känner sig mer avslappnade och tillfreds när de har stickat. Så, varför inte börja sticka (eller virka) för hälsans skull?

Återbruk är oerhört populärt och har slagit igenom stort i och med inredningstrenden Shabby Chic samt de senaste årens retrotrender. Återbruk är även en viktig hörnstolpe inom Zero waste-rörelsen som arbetar med att minska det sopberg som varje människa oundvikligen lämnar efter sig. Men återbruk är inte bara tråkig plikt utan kan också vara vansinnigt kul. Bara sök på ordet i någon sökmotor eller i sociala medier och du får fram massor av inspiration och förslag på vad du själv kan pyssla ihop av saker som du har liggande hemma. Ett varningens ord bara! Var försiktig med sådant som du ska ha mat, eller växter som sedan ska ätas, i. Sådana saker måste vara så kallat livsmedelssäkra, vilket innebär att de inte läcker ut skadliga ämnen i maten eller jorden. Det samma gäller saker som du tänker ta in, eller använda så att de kommer i kontakt med naken hud. Det har varit jättepopulärt att använda gamla bildäck i krukor och sittpallar inomhus. Tanken är jättebra. Gamla bildäck är annars en hopplös miljöförstörare. Men! Gummit i gamla däck innehåller ämnen som är cancerframkallande (modernare däck är dock fria från dessa), och dessutom har de samlat på sig mängder av föroreningar när de rullat på vägarna, så se upp.

Pyssel slutligen. Det är mycket som faller under kategorin pyssel och mycket av det som nämnts ovan kan räknas in där. För mig handlar det helt enkelt om att skapa vackra ting med mina egna händer. Att sätta lite guldkant på tillvaron helt enkelt och att vara kreativ.

ashe