Ekologi

Ris och mossa – vad säger allemansrätten?

Hösten och vintern är en tid då det kliar i fingrarna efter att få sätta igång och dekorera med ris och mossa. Det är någonting speciellt att göra kransar av granris till ytterdörren, eller fina blomsterarrangemang med olika sorters mossa kring blommorna. Det passar inte bara bra till jul utan ger samma mysiga stämning hela hösten och ända fram tills blommorna börjar blomma på vårkanten.

Får man plocka mossa och ris hur som helst? Vad säger allemansrätten om den saken? Kort kan man konstatera att Allemansrätten ger dig stora möjligheter att plocka saker i naturen men att vissa saker kräver markägarens tillstånd. Du får till exempel inte skada levande träd, vilket innebär att du inte får bryta grenar från ett levande träd till ditt pynt. Däremot kan du alltid fråga markägaren om du får ta några grenar. Har du tur och någon avverkar sin skog kan du även plocka ris där.

När det gäller mossa är det knepigare, och du ska vara medveten om att det finns 12 sorters mossa som är fridlyst i Sverige och som därmed inte får plockas alls. Annan mossa får plockas med markägarens tillstånd så länge inte marken tar skada.

ashe