Ekologi

Försäljning – del 2. Hobbyverksamhet

Du säljer lite hantverk här och där. Kanske på någon julmarknad, någon vårmarknad och någon enstaka hantverksmässa. Vad är det egentligen som gäller och hur länge kan min verksamhet räknas som hobbyverksamhet?

Det är inte lätt att hålla reda på alla skatteregler som finns, och det svenska skattesystemet är erkänt krångligt. Men Skatteverket är ofta mycket hjälpsamma och ger svar på alla dina frågor. Kort kan man säga att det som räknas som hobbyverksamhet är verksamhet som utförs vid enstaka tillfälle och som ger maximalt 30 000 kronor i OMSÄTTNING per år. Just det där med omsättning är viktigt att komma ihåg. Det handlar inte 30 000 kronor i förtjänst utan den summa du kommer upp i efter att du räknat samman kostnader för inköp med dina förtjänster.

Enligt skatteverket ska det även handla om tillfällig inkomst. Du kan alltså åka på någon enstaka marknad och sälja dina produkter. Men om du till exempel, åker iväg varje helg är det inte längre frågan om något enstaka tillfälle och då måste du, enligt lagen, starta ett eget företag. Så, håll koll på omsättningen, upptäcks det att du fuskat kan det bli en mycket dyr historia.

ashe